Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

 

  Jászszentandrás község Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a jászberényi kistérségben.

A település megközelíthető közúton: Jászberényből indulva a 31-es úton Heves felé, Jászapátinál északi irányban elhagyva a várost egy mellékúton.

 

A települést 1399-ben említették először egy oklevélben mint az egri káptalan birtokát. A XV. században a községet pusztaként tartották nyilván, amely az Árokszállásiak tulajdona volt. A neve: Zent András Telke. Viszont 1799-ben már tanyaszállásokra osztották a területet, s néhányan állandóan lakták, 1855-ben pedig mint önálló község kívánt kiszakadni Árokszállásból. Véglegesen 1886-ban emelték községi rangra. 1962-ben termálvizet találtak 600 méter mélyen, és strandfürdőt létesítettek, mely azóta a település fő turisztikai vonzereje.

 

 

                                        Kép Neogótikus stílusban épült templom (1903)

 

Chiovini Ferenc freskója

-nándorfehérvári diadal-

            1932-33

 

 

Kép

 

 

Aba Novák Vilmos freskója

                     -pokol-

                 1932-1933

A jászszentandrási közbirtokosság, mint kegyúr, a templom festését, freskókkal való díszítését Aba Novák Vilmos és Chiovini Ferenc festőművészekre bízta, akik a vállalt munkát 11.500 P-ért készítették el. A templom-hajó nagyobb falfelületét Chiovini Ferenc festőművész látta el freskókkal. Egyik freskója Szent László magyar királyt ábrázolja, amint szomjazó seregének a sziklából vizet fakaszt. E kép felirata a következő: "Történt pedig, hogy Szent László királyunk szomjúhozó hadának lándzsájával bővizű forrást fakasztott. Ez a forrás mai napig Szent László kútja". - Chiovini Ferenc másik freskója a déli harangszó kihirdetését ábrázolja; mely képen a jászok is szerepelnek, mint akik - az esztergomi levéltár kutatásai szerint, - harcbaszállásukkal a nándorfehérvári csata kimenetelét diadalra juttatták. E freskó felirata a következő:·- "Jászok, Apáink Hunyadi Jánossal és Kapisztrán Szent Jánossal az élen sok más magyarokkal elűzték a törököt Nándorfehérvár alól, a. D. 1456. és ennek emlékére halljuk a déliharangszót". - A templomhajó nagy ívét és a szentélyt Aba Novák Vilmos látta el freskókkal. - A hajó nagy ivén az utolsó ítélet van ábrázolva az ítélőbíróval, a pokollal és a mennyországgal. Az utolsó ítélet képén olvasható felírások a következők: - "És jön ítélni eleveneket és holtakat". - "Jöjjetek hozzám atyám áldottai." - "Távozzatok tőlem átkozottak." - A szentély baloldali nagyobb falán a szent kereszt legendája van freskózva, e kép felirata a következő: - "A Tudás-fájának magvából sarjadt fa alá Siloé patak padlóját, ebből ácsoltaték a keresztfa." - A másik - jobboldali - falon a passió képe van három tagozatban. E kép felirata: "Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta érte." - Oltárképül Aba Novák a feltámadt és keresztet tartó Krisztust alkalmazza, e képtől jobbra és balra két-két nagy próféta hatalmas alakja tölti ki a szentély hátsó falát. A szentélyben lévő keskeny falsíkot a 12 apostol mellképe tölti ki. E falfestményeknek igen nagy irodalmuk van; megtekintésükre sok idegen keresi fel a községet és a templomot. Az ornamentikai részt Czumpf Imre iparművész készítette. Az orgona mellvértjén középen "A Jász megváltás emlékére. 1745." feliratú közös jász címer, míg ettől jobbra és balra a 12 jászközség al secco festésű címere van elhelyezve. - A hajó nagyobb felületű oldalán ornamentikába van beleszőve a négy evangelista jelképes képe, valamint az egyházmegye, a pápai címer és a jászszentandrási régi kápolna képe "1710-1902" felirattal. - A másik oldalon az ívek felületei az "Élet Állomásai" jelképes rajzzal van ékesítve. A szentélyben lévő színes üvegablakok Szent István, Szent Imre és Szent László királyt ábrázolják. Johann Hugó és Stephán Henrik üvegfestők művei. - A templom harangjait és orgonája sípjait háborús célokra használták fel, de a hívők áldozatkészsége 1925-ben a két hiányzó nagyharangot pótolta.

http://www.szoborlap.hu/4039_jaszszentandrasi_templom_freskoi_jaszszentandras_aba_novak_vilmos_1933.html

 

                      

                                                                Termálvizes strand.

Kép

 

       Gyógyhatású víz 

 

 

 

 

 Kép

 

                   Csúzda

 

 

 

 

                               

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

L P - Eger

2010.08.26 11:18

nagyon jo ez a strand ,

Kiss József - Budapest

2007.12.31 09:39

Jó a lap. Jászszentandráson éltek a nagyszüleim, sokat voltam ott.Egy önálló honlap már kéne Jászszentandrásnak.